Modulair

Creaco b.v. heeft een eigen modulair bouwsysteem ontwikkeld waarmee het atelierdorp wordt gebouwd. Al het materiaal kan worden hergebruikt.

Sjoerd Ruarus: We bouwen onze ateliers met een modulair systeem. Zo bouwen we duurzaam en snel. Doordat we de de muren snel in- en uit elkaar kunnen zetten scheelt dat tijd en materiaal bij deze locatie, maar ook bij een eventuele volgende locatie. Hoe we dat doen leggen we hieronder uit.

Half fabrikaten maken

Het proces begint met het voorzagen van de balken, het voorzagen van de platen, het voorzagen van rockwool, en het maken van de frames.

Modules schieten

Als de frames van stap 1 klaar zijn hebben we een half fabrikaat. Die voegen we samen in de modulemal met de rockwool, gips en de platen om de modules mee te schieten. Alle modules worden verzameld op de boekenplank.  

Muren plaatsen

Nadat alle afgemaakte modules (muurpanelen) zijn verzameld op de boekenplank, komen ze op een karretje te staan en worden ze vanaf daar over al eerder geplaatste balken geschoven. Dit gaat zo snel, dat alle muren er staan voordat je het doorhebt.

Vloeren plaatsen

Tegelijkertijd met dit proces, nadat de muren staan, worden de SAB profielen eropgezet. En nadat de SAB profielen erop staan, wordt de vloer op de SAB profielen geplaatst.

We gebruiken SAB profielen, omdat deze goedkoper zijn dan een traditionele houten vloer. We kunnen ze op maat bestellen, daardoor zijn ze ook vele malen sneller om te leggen en als bijkomend voordeel ook duurzamer omdat we zo geen afval hebben. Doordat SAB profielen een constructie en vloer in een is kunnen we makkelijk isolatie plaatsen. Ook zijn de eerste verdieping en de begane grond hierdoor contactloos, waardoor de geluidsbrug is gebroken. Kortom, alleen maar voordelen!

Hierna kan worden begonnen aan de bouw van de eerste verdieping!

Afwerken

Als de muren staan en de plafonds zijn geplaatst dan beginnen we met de afwerking, waaronder installatiewerk en electra plaatsen.

Voorbereiden

Tegelijkertijd met al het materiaal voor de wandpanelen wordt voorgezaagd, is er een ander team bezig met de voorbereiding van de volgende fase. Zoals het uitmeten van de vloer, het plaatsen van de balken en het ondersabelen.